Phone

02‑971‑9920, 0884‑38‑9930

Facebook Twitter YouTube
АРЗ Солидарност
Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност“

Новини

Успешно завършихме своя проект по Програма „Кризата като възможност“

Успешно завършихме своя проект по Програма „Кризата като възможност“

11.06.2021

Пандемията от COVID-19 и ограничителните мерки засегнаха сериозно хората, страдащи от зависимости. Много услуги, свързани с лечение, станаха трудностъпни или бяха прекратени. По време на първата пандемична вълна и въведения локдаун през март 2020 г. много от клиентите на програма за зависими „Солидарност“ прекратиха лечението си или се върнаха към употреба на наркотици и алкохол или игра на хазарт. В този момент си дадохме сметка колко необходими са общността и структурата на програмата за хората в лечение и започнахме да търсим варианти за продължаване процеса на рехабилитация на клиентите ни по начин, отговарящ на техните нужди и в тези променени условия.

Поради спецификата на дейността ни стигнахме до извода, че наличните онлайн платформи не са подходящи за целта ни. Затова започнахме да мислим за създаването на собствено мобилно приложение, което нашите клиенти да могат да използват в условия на сигурност и да получават усещането за общност и необходимата им подкрепа.

През есента на 2020 г. ни бе оказана финансова подкрепа, с която осъществихме частично идеята си, тъй като приложението бе само за Android и остана недостъпно за немалко от участниците в програма „Солидарност“.

Проект „Да запазим общността в условия на социална изолация“, финансиран от Програма „Кризата като възможност“ на Столична община, администрирана от Асоциация за развитие на София, ни даде възможност да завършим вече започнатото. През периода декември 2020 – май 2021 г. успяхме да създадем мобилно приложение и за iOS, както и да го разширим с два основни терапевтични инструмента, давайки достъп до терапия на всички участници в програмата, независимо къде се намират в момента – в карантина или самоизолация, извън София или дори извън страната. Успяхме да възобновим и групите за взаимопомощ и консултациите за техните роднини и близки, за много от които поради по-напредналата им възраст участието лице в лице бе рисково.

Благодарение на Програма „Кризата като възможност“ вече разполагаме не само със собствено мобилно приложение, но и с лаптоп и лицензи за платформата ZOOM – така не прекъсваме рехабилитацията и връзката си с никого от нашите клиенти, колкото и да е усложнена епидемичната обстановка.

 

Предишни новини

Събития

Футболен турнир, 2020 година

Футболен турнир, 2020 година

От 23 до 25 октомври 2020 г. в Национална футболна база „Бояна“ се проведе седмото издание на международния футболен турнир „7:0 за хората срещу зависимостите“, в което за пореден път…

Споделено

Да се бориш за детето си срещу зависимостта

Да се бориш за детето си срещу зависимостта

Зарадвах се, когато тя ми каза: „Мамо, помогни ми!"