Phone

02‑971‑9920, 0884‑38‑9930

Facebook Twitter YouTube
АРЗ Солидарност
Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност“

Новини

ЗАГОРКА подкрепя Информационната линия за алкохола и други зависимости на „АРЗ Солидарност“

ЗАГОРКА подкрепя Информационната линия за алкохола и други зависимости на „АРЗ Солидарност“

19.07.2023

ЗАГОРКА подкрепя „АРЗ СОЛИДАРНОСТ“, като цели допълнително да насърчи отговорната консумация и превенцията. 

19 юли 2023 г.: Отговорната консумация е важна част от платформата за устойчиво развитие на ЗАГОРКА „Създаваме по-добър свят”, чрез която компанията подкрепя инициативи за безопасност по пътищата, популяризира безалкохолното си портфолио от бири, като алтернатива на алкохолното пиво и насърчава умерената консумация. Именно в тази насока, ЗАГОРКА подкрепя и дейността на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта (НИЛНАХ) на „АРЗ Солидарност“, с което цели да насочи внимание и към превенцията от зависимост към алкохол. НИЛНАХ е единствената линия в България, предлагаща безплатни консултации от специалистите на „АРЗ Солидарност“, които отговарят на телефонен номер 0888-99-18-66  и предоставят информация относно зависимостите и методите за тяхното лечение на всеки, който търси подкрепа за себе си или за свой близък, както и насочват към специализираните места за помощ в страната. Годишно на информационната линия търсят съдействие около 500 души, като средната им възраст е 41 години. През 2022 г. чрез НИЛНАХ, 51% от хората потърсили подкрепа (143 човека) са насочени към консултации с психолог, 38% (106 човека) са насочени за лечение и рехабилитация на зависимост и 11% (30 човека) за детоксикация.*

„За нас от ЗАГОРКА партньорството с „АРЗ Солидарност“ е важна стъпка за популяризиране на темата за отговорната консумация като част от балансирания начин на живот. Насърчава и превенцията на зависимост към алкохола и дава повече гласност за информационната линия за подкрепа. За нас е от значение хората да се забавляват и да се наслаждават на добре прекарано време заедно, като консумират умерено нашите бири или сайдер. В случаите, когато не е удачна консумацията на алкохол, те имат избор и могат да изберат от широкото ни портфолио от безалкохолни предложения и вкусове“, сподели Олга Лавренова, изпълнителен директор на ЗАГОРКА.

„Възможността за сътрудничество със ЗАГОРКА е изключително ценна за „АРЗ Солидарност“. Впечатлени сме от ангажираността на компанията по въпроса за отговорната консумация на алкохол, както и от факта, че компанията търси възможност да подпомогне професионалистите в работата им по темата за превенцията. Като организация, която е в областта на зависимостите от 2003 година, за нас това партньорство е още един шанс за подкрепа на безплатните и анонимни услуги на НИЛНАХ, които са в полза на хората от цялата страна, както и за популяризирането и развитието им.

Особен акцент на това сътрудничество е възможността да споделим натрупания през годините професионален опит с нови колеги, които да допълнят екипа от консултанти на Информационната линия.

Ние от „АРЗ Солидарност“ смятаме, че отношенията ни със ЗАГОРКА са чудесен пример за съвместна работа на бизнеса със специалистите в сферата, която ще донесе значими ползи за хората“, каза Светослав Кирилов, председател на УС на „АРЗ Солидарност“.

През 2023 г. ЗАГОРКА продължава да насочва усилия за повишаване безопасността по пътищата чрез партньорството с Европейския картинг шампионат по издръжливост в България и популяризиране на посланието „Карай трезво! Когато шофираш, не пий“,  да инвестира над 10% от медийния бюджет на марката Heineken® в кампании за отговорна консумация и промотиране на безалкохолното портфолио от бири с 0,0% алкохол, което винаги предоставя избор на консуматорите за всеки повод и част от деня. Не на последно място, 100% от продуктите на ЗАГОРКА са с ясна и прозрачна информация за своето съдържание върху опаковките.

*По данни от на „АРЗ Солидарност“ от 2022 г.

Допълнителна информация

За ЗАГОРКА АД, част от корпорация HEINEKEN

Пивоварната на ЗАГОРКА АД има над 120-годишна история, датираща от създаването на първото пивоварно дружество в Стара Загора. През 1994 г. „Загорка” АД се присъединява към глобалното семейство на HEINEKEN. От тогава до днес компанията се ангажира да развива своя бизнес устойчиво и отговорно чрез платформата си за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят“, като насочва своите усилия в три сфери, в които може да направи положителна промяна: опазване на околната среда, социална отговорност и отговорна консумация.

През 2013 г. МОСВ отличава „Загорка” АД с наградата „Зелена България” за бизнес с цялостен принос за опазване на околната среда. От 2015 г., в три поредни години, ЗАГОРКА печели първите места в конкурс за „Най-зелена компания” в сектора на бързооборотни стоки и е най-зелената и отговорна компания в бирената индустрия, според консуматорите.

Портфолиото на компанията предлага разнообразие от висококачествени продукти, които отговарят на вкуса на взискателния български потребител – Загорка, Heineken, Ариана, Birra Moretti, Amstel, Stolichno, Starobrno, Desperados и сайдер Крадецът на ябълки. Безалкохолните предложения, които дават възможност за отговорен избор на бира с 0.0% алкохол: Загорка 0.0%, Heineken 0.0 и Ариана Радлер 0.0%.

Кампаниите на ЗАГОРКА, в подкрепа на отговорната консумация през годините са „Когато шофираш, никога не пий“, „Game Over – Алкохолът не е игра“, „Карай трезво“, “Dance More, Drink Slow”, „Moderate Drinkers Wanted“ и др.

За Сдружение „АРЗ Солидарност“

Сдружение „АРЗ Солидарност“ е неправителствена организация в обществена полза, създадена през 2006 г., за да отговори на нуждите на зависимите към алкохол, наркотици и хазарт хора и техните семейства и близки. Тя поема под своята шапка програма за рехабилитация и ресоциализация на зависими „Солидарност“, която е създадена през 2003 г. от друга неправителствена организация. През 2004 г. започва работата с родители и близки на зависими в Програма „Солидарност“, а през 2006 г. се създава и информационно-консултативен център. Работата на този Център се пренася на национално ниво през 2008 г., когато започва да функционира Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта. През 2019 г. е създадена вечерна програма за хазартно зависими хора.

През 2007 г. Програма „Солидарност“ печели наградата на Фондация „Лале“ за Проект на годината на неправителствена организация в социалната сфера. „АРЗ Солидарност“ е член на Европейската федерация на терапевтичните общности (EFTC), на Европейската фондация на информационните линии за наркотици (FESAT), на Европейската мрежа за обучение на професионалисти (ECEtt) и на Националната пациентска организация (НПО).

Допълнителна информация за дейността на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта можете да намерите тук: www.drugsinfo-bg.org.

Предишни новини

Събития

Футболен турнир, 2020 година

Футболен турнир, 2020 година

От 23 до 25 октомври 2020 г. в Национална футболна база „Бояна“ се проведе седмото издание на международния футболен турнир „7:0 за хората срещу зависимостите“, в което за пореден път…

Споделено

Да се бориш за детето си срещу зависимостта

Да се бориш за детето си срещу зависимостта

Зарадвах се, когато тя ми каза: „Мамо, помогни ми!"