Phone

02‑971‑9920, 0884‑38‑9930

Facebook Twitter YouTube
Солидарност Фракарита
Сдружение “Фракарита България”

Посланици на надеждата

Посланици на надеждата

„Посланици на надеждата“ е инициатива, чиято мисия е да подпомага рехабилитацията на зависими в програма „Солидарност” с цел тяхното възстановяване и ресоциализация. Желанието ни е да превърнем тази инициатива в широко обществено движение в полза възстановяването и социалното включване на зависимите.

Ние искаме да информираме обективно обществото за нашата програма, както и за формите на лечение и рехабилитация на зависими и се обръщаме към хората, които могат да дарят пари и средства за тяхното възстановяване. Творейки благо, нашите бъдещи дарители стават „посланици на надеждата“, не само защото отделят част от своите средства, но и защото слагат началото на една промяна, която показва, че изход има и че обществото е загрижено за това, което се случва с неговите деца.

Един от ефективните принципи на съвременната терапия на зависимостите е взаимопомощта. Смятаме, че е възможно да изведем този принцип от затворената среда на терапевтичните общности и да го внесем в живата среда на социума. Вярваме, че така всеки един от нашите бъдещи спонсори ще покаже своята съпричастност, отговорност и зрялост пред себе си, семейството си и обществото. Защото, както гласи една източна мъдрост, „Нито едно листо не пожълтява без мълчаливото съгласие на цялото дърво“. Ето защо инициативата „Посланици на надеждата“ е едно споделено събитие – тя дава възможност за диалог и действие на различни обществени кръгове по отношение на една болезнена тема.

Инициативата „Посланици на надеждата“ е насочена към:

 • бизнеса – подкрепата на една социално полезна идея ще придаде допълнителна стойност на техните търговски марки;
 • хората на изкуството, на които разчитаме да ни подкрепят, защото техните произведения са алтернатива на зависимото поведение и подпомагайки лечението на зависими, те подпомагат оздравяването на обществото;
 • донори (дарителски организации) от неправителствената сфера, които имат близка до нас философия и мисия;
 • българските майки и бащи, защото семейството е част от решението на проблема на зависимостта. Подкрепяйки ни, те подкрепят борбата на техните деца срещу зависимостта;
 • младите хора на България, които, присъединявайки се към инициативата, биха проявили съпричастност към лечението на техните връстници и приятели и биха сложили основата на едно бъдеще, в което наркотиците, алкохолът и хазартът намират все по-малко пространство.

В израз на благодарност нашите дарители ще получат символа на инициативата „Посланици на надеждата“ – бяла сребърна лястовичка. Всеки родолюбив българин познава разказа на Йордан Йовков „По жицата“. Ние сме убедени, че в сърцата на българите има достатъчно топлота и милосърдие, които да отворят надежда за излекуване на хората със зависимости. Смятаме, че инициативата „Посланици на надеждата“ ще даде на младите хора, които са в нашия център, много повече увереност и сила да намерят пътя към автономността и себереализацията.

В рамките на инициативата „Посланици на надеждата“ ние предвиждаме още:

 • медийни публикации и дискусии по въпросите на зависимостите;
 • участие в интервюта, радио и телевизионни предавания, които имат за цел да информират обществеността за това какво представлява зависимостта, какви са начините за лечението на зависимите и каква е актуалната ситуация в България;
 • организиране на благотворителни концерти, театрални постановки, изложби, хепънинги, jam sessions, приходите от които ще отидат във фонд „Функциониране на програма „Солидарност““.

Досега в „Посланици на надеждата“:

 • Благотворителната фотографска изложба „Помогни ни да пораснем“, организирана в подкрепа на дейностите на Къща „Посока“ – София, 04.07.2017 г.
 • Фотографска изложба-базар „26 стъпки в моята посока“, организирана в подкрепа на дейностите на Къща „Посока“ – София, 24.06.2016 г.
 • Благотворителен коледен концерт в Католическата катедрала в София, 28.12.2012 г.
 • Ден на отворените врати на програма „Солидарност“, ноември 2012 г.
 • Ден на отворените врати на програма „Солидарност“, май 2012 г.
 • Благотворителна инициатива с безвъзмездно предоставени ни репродукции на белгийската художничка Елен Шенен – 2011-2012 г.
 • Благотворителен концерт в Католическата катедрала в София, 12.06.2011 г.
 • Медийни публикации и интервюта в сп. „Арка”, в-к „Стандарт”, в-к „Здраве за всички”, БНР, програма „Хоризонт” и „Христо Ботев”, радио София, радио RFI, bTV, Канал 1, BBT, PRObg, teenproblem.net и др.
 • Ден на отворените врати на „Солидарност”, юни 2010 г.
 • Участие в техно парти с DJ Балтазар, Пловдив, 2009 г.
 • Капоейра в Южния парк, в партньорство с клуб Сюангуей, София, 2009 г.
 • Инициатива „Знанието спасява. Изпреварете уроците на улицата!” в партньорство с Huts JWT, АBC Design and Communication, Метрореклама, Remotiv, Dir.bg, Mail.bg, София, 2008 г.
 • Дебат и инсталация с работи на участниците в рехабилитационната програма на „Солидарност“ в Червената къща, София, 2007 г.
 • Самостоятелна благотворителна изложба живопис на Николай Русев в гр. Шарльороа-Белгия, галерия „David Hocquet“ – с помощта на терапевтична общност Trempoline – ноември-декември 2006 г.
 • Самостоятелна благотворителна изложба живопис на Николай Русев в гр. Шарльороа-Белгия, галерия на Espace Wallonie. С подкрепата на Region Wallonne и терапевтична общност Trempoline – май-юни 2006 г.
 • Самостоятелна благотворителна коледна изложба-живопис на Николай Русев в галерия „Натали“-София със съдействието на Международен женски клуб-София – декември 2005 г.
 • Съвместна изложба с участието на Пламен Василев, Николай Русев, Михаил Кочев и др. – октомври 2004 г. – със съдействието на Министерството на културата.

 

Новини

Помогнете ни да спасим Линията за подкрепа на зависими и техните семейства

Помогнете ни да спасим Линията за подкрепа на зависими и техните семейства

Скъпи приятели, колеги и съмишленици, нуждаем се от Вашата помощ!

Становище на „Фракарита България“ относно проект за преобразуването на Национален център по наркомании

Становище на „Фракарита България“ относно проект за преобразуването на Национален център по наркомании

"Фракарита България" предостави на Министерство на здравеопазването своето становище относно намерението за преобразуване на НЦН.

Събития

И два уъркшопа по време на футболния турнир

И два уъркшопа по време на футболния турнир

Приносът на част от екипа Програма „Солидарност“ към спортно-терапевтичния лагер на Международния футболен турнир „6:0 за хората срещу зависимостите“, който, както вероятно вече се досещате, не беше спортен 🙂 Участниците…

Споделено

Нищо не е по-ценно от днешния ден

Нищо не е по-ценно от днешния ден

Никога няма да забравя първия ден в програмата. Посрещна ме едно момиче със слънчева усмивка и малко по-късно разбрах, че ще ми бъде наставник и ще ми помага да се адаптирам към тяхната среда.