Phone

02‑971‑9920, 0884‑38‑9930, 0879‑47‑4224

Facebook Twitter YouTube
Солидарност Фракарита
Сдружение “Фракарита България”

Посланици на надеждата

Посланици на надеждата

“Посланици на надеждата” е инициатива, чиято мисия е да подпомагаме рехабилитацията на зависими от програма „Солидарност” с цел тяхното възстановяване и ресоциализация. Желанието ни е да превърнем тази инициатива в широко обществено движение в полза възстановяването и социалното включване на зависимите.

Ние искаме да информираме обективно обществото за нашата програма, както и за формите на лечение и рехабилитация на зависими и се обръщаме към хората, които могат да дарят пари и средства за тяхното възстановяване. Благотворейки, нашите бъдещи дарители стават „посланици на надеждата“, не само защото отделят част от своите средства, но и защото слагат началото на една промяна, която показва, че изход има и че обществото е загрижено за това, което се случва с неговите деца.

Един от ефективните принципи на съвременната терапия на зависимостите е взаимопомощта. Смятаме, че е възможно да изведем този принцип от затворената среда на терапевтичните общности и да го внесем в живата среда на социума. Вярваме, че така всеки един от нашите бъдещи спонсори ще покаже своята съпричастност, отговорност и зрялост пред себе си, семейството си и обществото. Защото, както гласи една източна мъдрост „Нито едно листо не пожълтява без мълчаливото съгласие на цялото дърво“. Ето защо инициативата „Посланици на надеждата“ е едно споделено събитие – тя дава възможност за диалог и действие на различни обществени кръгове по отношение на една болезнена тема.

Инициативата „Посланици на надеждата“ е насочена към:

 • Бизнеса – подкрепата на една социално-полезна идея ще придаде допълнителна стойност на техните търговски марки;
 • Хората на изкуството, на които разчитаме да ни подкрепят, защото техните произведения са алтернатива на зависимото поведение и подпомагайки лечението на наркозависими те подпомагат оздравяването на обществото;
 • Донори (дарителски организации) от неправителствената сфера, които имат близка до нас философия и мисия;
 • Българските майки и бащи, защото семейството е част от решението на проблема на зависимостта. Подкрепяйки ни, те подкрепят борбата на техните деца срещу зависимостта;
 • Младите хора на България, които, присъединявайки се към инициативата, биха проявили съпричастие към лечението на техните връстници и приятели и биха сложили основата на едно бъдеще, в което дрогата намира все по-малко пространство.

В израз на благодарност нашите дарители ще получат символа на инициативата „Посланици на надеждата“ – бяла сребърна лястовичка. Всеки родолюбив българин познава разказа на Йордан Йовков „По жицата“. Ние сме убедени, че в сърцата на българите има достатъчно топлота и милосърдие, които да отворят надежда за излекуване на хората с наркозависимости. Cмятаме, че инициативата „Посланици на надеждата“ ще даде на младите хора, които са в нашия център много повече увереност и сила да намерят пътя към автономността и себереализацията.

В рамките на инициативата „Посланици на надеждата“ ние предвиждаме още:

 • Медийни публикации и дискусии по въпросите на зависимостите
 • Участие в интервюта, радио и телевизионни предавания, които имат за цел да информират обществеността за това какво представлява зависимостта, какви са начините за лечението на зависимите и каква е актуалната ситуация в България
 • Организиране на благотворителни концерти, театрални постановки, изложби, хепънинги, jam sessions, приходите от които ще отидат във фонд „Функциониране на програма Солидарност“.

Досега в „Посланици на надеждата:

 • Благотворителен концерт в Католическата катедралав София, 12.06.2011 г.
 • Медийни публикации и интервюта в сп. „Арка”, в-к „Стандарт”, в-к „Здраве за всички”, БНР, програма „Хоризонт” и „Христо Ботев”, радио София, радио RFI, bTV, Канал 1, BBT, PRObg, teenproblem.net и др.
 • Ден на отворените врати на „Солидарност” юни, 2010 г.
 • Участие в техно парти с DJ Балтазар, Пловдив 2009
 • Капоейра в Южния парк, в пратньорство с клуб Сюангуей, София 2009
 • Инициатива „Знанието спасява. Изпреварете уроците на улицата!” в партньорство с Huts JWTАBC Design and CommunicationМетрорекламаRemotivbgMail.bg, София, 2008 г.
 • Дебат и инсталация с работи на участниците в рехабилитационната програма на „Солидарност“ в Червената къща, София, 2007 г.
 • Самостоятелна благотворителна изложба живопис на Николай Русев в гр. Шарльороа – Белгия, галерия „David Hocquet“ – с помощта на терапевтична общност Trempoline – ноември-декември 2006 г.
 • Самостоятелна благотворителна изложба живопис на Николай Русев в гр. Шарльороа – Белгия, галерия на Espace Wallonie. С подкрепата на Region Wallonne и терапевтична общност Trempoline – май-юни 2006г.
 • Самостоятелна благотворителна коледна изложба-живопис на Николай Русев в галерия „Натали“ – София със съдействието на Международен Женски Клуб – София – декември 2005 г.
 • Смесена изложба с участието на Пламен Василев, Николай Русев, Михаил Кочев и др. – октомври 2004 г. – със съдействието на Министерството на културата

Новини

Проект SKEPDAH проведе първата си среща за обмен на умения и превенция на бърнаут за Информационни линии

Проект SKEPDAH проведе първата си среща за обмен на умения и превенция на бърнаут за Информационни линии

Първата международна партньорска среща за обмяна на обучение се проведе на 19-ти и 20-ти юни 2017 г. в София, България.

Каним Ви на благотворителната фотографска изложба „Помогни ни да пораснем“

Каним Ви на благотворителната фотографска изложба „Помогни ни да пораснем“

Ателие „ФотоФози“ към програма „Солидарност“ любезно Ви кани на фотографска изложба на 4 юли 2017 г. от 18,30 ч. в Център за култура и дебат „Червената къща“ .

Събития

Отново повод за празник, юни 2017 година

Отново повод за празник, юни 2017 година

През първия наистина топъл ден от годината ние празнуваме, обзети от вълнение и радост. Една от нашите клиентки успешно завърши рехабилитационна програма „Солидарност“ – 01.06.2017 г.

Споделено

Победите, постигнати с постоянство, са най-сладки и ценни

Победите, постигнати с постоянство, са най-сладки и ценни

Завърших успешно програмата и сега чувствам, че се избистря хоризонтът пред мен и нещата, за които съм мечтала, изглеждат реални. Моята история е такава – взех категоричното решение, че не…