Phone

02‑971‑9920, 0884‑38‑9930

Facebook Twitter YouTube
АРЗ Солидарност
Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност“

Новини

Творческо ателие дава шанс на зависими млади хора да развият фотографските си умения

Творческо ателие дава шанс на зависими млади хора да развият фотографските си умения

29.03.2018

Творческо ателие към програмата за рехабилитация на зависими „Солидарност“ дава шанс на млади хора да развият фотографски умения. Целта на „ФотоФози“ е да помогне на хората, които са били зависими, в тяхното себеизразяване и социално включване. Два пъти месечно професионални фотографи обучават участниците в Програмата във фотографското изкуство. Обученията включват теоретични знания, техники и заснемане на кадри в естествена среда.

Фотографското ателие се заражда преди 2 години като идея на участниците в Програмата. Оттогава до момента са организирани две благотворителни фотографски изложби. Първата е организирана през 2016 г. под мотото „26 стъпки в моята посока“ и е посветена на Международния ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици – 26 юни. Втората изложба става факт през миналата година и носи името „Помогни ни да пораснем“.

През 2018 г. участниците в ателието ще организират две фотографски изложби през юни и октомври, посветени на 15-годишния юбилей на програма „Солидарност“ и десетата годишнина от откриването на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта. Средствата от продажбата на снимките ще бъдат използвани за финансиране на ателието – закупуване на фотографска техника и аксесоари, както и за организиране на бъдещи изложби.

Фотографско-творческо ателие „ФотоФози“ и програма „Солидарност“ са част от сдружение „Фракарита България“. Към Сдружението функционират още две структури за помощ на употребяващи, зависими и техните близки – Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта и нископрагов център Къща „Посока“.

Основната дейност на Сдружението е рехабилитация и ресоциализация на  зависими към наркотици, алкохол и хазарт. Програмата, която функционира като дневна терапевтична общност, е създадена през 2003 г. и в нея работят психолози с голям опит във възстановяването от зависимости.

За 15 години програмата е предоставила услуги на около 3 000 души. Само през 2017 година екипът на рехабилитационната програма е работил с 221 души. За същата година екипът на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта е предоставил подкрепа и консултации на над 900 души. Нископраговият център Къща „Посока“, целящ повишаване качеството на живот, е обслужил над 120 зависими, които не са взели решение дали да се включат в лечение.

Интервю с терапевтичния директор на програма „Солидарност“ Светослав Кирилов за Радио София можете да чуете тук.

Предишни новини

Събития

Футболен турнир, 2020 година

Футболен турнир, 2020 година

От 23 до 25 октомври 2020 г. в Национална футболна база „Бояна“ се проведе седмото издание на международния футболен турнир „7:0 за хората срещу зависимостите“, в което за пореден път…

Споделено

Да се бориш за детето си срещу зависимостта

Да се бориш за детето си срещу зависимостта

Зарадвах се, когато тя ми каза: „Мамо, помогни ми!"