Phone

02‑971‑9920, 0884‑38‑9930

Facebook Twitter YouTube
АРЗ Солидарност
Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност“

Споделено

Надежда има

Надежда има

Здравейте,

Аз съм на 28 г. – сравнително млад! Израснах в умно и интелигентно семейство, но въпреки доброто възпитание, което съм получил, попаднах в капана на алкохолната зависимост.

Сериозната ми употреба  на алкохол и загубата на самоконтрол върху употребата се равняват 7 год., а съм зависим от около 10 год.

Признавам, че наистина ми е трудно, когато пиша тези редове, защото много неща има за казване, а думите са малко! На мен лично ми отне години, докато призная проблема пред себе си, а когато вече го направих се усещах твърде изнемощял да се боря с него, много неща се бяха променили, много близки хора изгубих, не харесвах живота, който водех и не виждах смисъл в това да се боря след толкова изгубени години. И е логично, нали?

Семейството ми се разпадна, приятелите ги няма, на никого не му пука какво преживявам, дали имам проблем, дали имам нужда да споделя…какво разбират те? А и вече съм стигнал дотук, вече ме гледат с насмешка и говорят зад гърба ми и да съм се чувствал сам, сега вече наистина е така. Какъв наистина е смисълът да се боря, след като и така ми е добре???

Обръщам се към всички, които започват да осъзнават, че ще имат проблем с алкохола; към всички, които вече са го осъзнали, но смятат, че имат все още волята да се справят; към всички, които са на моята възраст и мислят по начина, който описах; както и към всички, които вече са се примирили с този проблем!!!

Тук аз намерих начин да се боря. И той е много простичък. Всеки от нас го знае, но никой не вярва или поне не го използва. А това е силата на единството! Това е силата да работиш в група (което е целта и основата на програма „Солидарност“), да се бориш заедно с другите, да подкрепяш и да те подкрепят, да разбираш и да получаваш разбиране, да се чувстваш пълноценен, като помагаш, но не и засрамен да кажеш, че имаш нужда от помощ. Има много аспекти на помощ в тази програма, но за мен работата в група най-много ми помогна!!!  Тези, които започват да осъзнават, че ще имат проблем, елате тук и чуйте нашите грешки, за да не ги правите и после да съжалявате! Тези, които са го осъзнали, но мислят, че могат да се справят-не е така!!! Спрете се, докато все още е време. Вярно е , че има хора, които без чужда помощ са спрели да употребяват, които са с много, ама много силна воля. По статистика съм чел, че такива хора са 1 на 100 000 души. Смятате ли, че именно вие сте този един човек? Дори така да е, няма ли все пак да е по-добре да изминеш по-лесния път и да не търсиш отговорите сам?

Тези, които са на моята възраст и мислят като мен – помощ има, и то адекватна и наистина добра! Истина е, че не всичко ще се върне, както е било, че ще се наложи да живеем с част от загубите и занапред. Неизбежно е! Но трябва ли да пропилеем и останалото? Път има за справяне, начини има, аз ги открих! Сега е точно средата, в която човек може да спре и да не загуби всичко, а напротив да гради в нова посока за по-добър живот.

И тези, които са на възраст и вече са се примирили с проблема си, помня думите на дядо ми, които бях забравил, но сега често си ги припомнят и ме крепят „Не е важно, внучето ми, какви грешки си правил, дали си ги поправил или не! Хората помнят как си решил да си отидеш след като си ги направил. С достойнство или не! Това ще помнят накрая!!!”

Надежда има, хора, открийте я и вие. Да завършим този живот по достоен начин!

М.К.

Предишни

Новини

Асоциация „Солидарност“ ще създаде онлайн инструменти, с които да подпомогне превенцията за ученици

Асоциация „Солидарност“ ще създаде онлайн инструменти, с които да подпомогне превенцията за ученици

Дейностите са в изпълнение на Националната стратегия за борба с наркотиците (2020-2024 г.)

Успешно завършихме своя проект по Програма „Кризата като възможност“

Успешно завършихме своя проект по Програма „Кризата като възможност“

Благодарение на проекта клиентите на програма "Солидарност" получават нови услуги.

Събития

Футболен турнир, 2020 година

Футболен турнир, 2020 година

От 23 до 25 октомври 2020 г. в Национална футболна база „Бояна“ се проведе седмото издание на международния футболен турнир „7:0 за хората срещу зависимостите“, в което за пореден път…