Phone

02‑971‑9920, 0884‑38‑9930

Facebook Twitter YouTube
Солидарност Фракарита
Сдружение “Фракарита България”

Новини

Международният Женски Клуб-София оказва подкрепа на социално слаби хора, засегнати от наркотична или алкохолна зависимост

Международният Женски Клуб-София оказва подкрепа на социално слаби хора, засегнати от наркотична или алкохолна зависимост

05.04.2017

Прессъобщение

05.04.2017 г.

В края на месец февруари 2017 г. Благотворителната Фондация към Международен Женски Клуб-София (http://iwc-sofia.org/) дари безвъзмездно сумата от 9 924 лв. за подкрепа на проект „Достъп до медицински услуги на социално слаби хора, засегнати от наркотична и/или алкохолна зависимост“.

Проектът, който е с продължителност 12 месеца, се изпълнява от нископраговия център „Къща Посока“ към Сдружение „Фракарита България“ (http://www.solidarnost-bg.org).

Проектът има три цели:

 1. Подобряване на общото здравословно състояние на клиентите на Къща „Посока“ чрез:
  • Осигуряване на основно хранене (хляб, пресни плодове), хранителни добавки, витамини и лекарства без рецепта (като аспирин и други).
  • Предоставяне на презервативи и лубриканти за предпазване от болести, предавани по полов път – ХИВ, хепатит В и С и други.
 2. Осигуряване на достъп до медицински консултации и прегледи, лабораторни изследвания, точно диагностициране в лицензиран медицински център и покриване на разходите за тези услуги на ежемесечна основа:
  • първични медицински прегледи – 3 на месец;
  • вторични медицински прегледи – 3 на месец;
  • консултации относно резултати от лабораторни изследвания – 3 на месец;
  • ехография (сърце, коремна област, млечни жлези или щитовидна жлеза) – 2 на месец;
  • лабораторни изследвания – в зависимост от нужните изследвания до 200 лв. на месец.
 3. Осигуряване на лекарства, предписани от лекар, след консултация/изследване:
  • лекарства като антибиотици или други, предписани от лекар, според лекуваното заболяване.

За нископрагов център „Къща Посока“

Къща „Посока“ е структура на „Фракарита България“ и представлява социална услуга, насочена към хора, употребяващи наркотици и/или алкохол, които не са взели решение да се включат в лечение, целяща повишаване качеството им на живот.

„Къща Посока“ работи с клиенти три дни седмично – вторник, сряда и петък от 10:00 до 15:00 ч.

В центъра клиентите могат да намерят подслон в рамките на работното време, подкрепа в чиста среда, пералня и сушилня, топла напитка и при заявка – психиатрична, психологическа или юридическа консултация.

По отношение на нуждите на клиентите, които не се покриват от услугите на центъра, се осигурява посредничество и придружаване до други институции и организации.
Целите на Къща „Посока“ са насочени към намаляване на здравните и социални вреди от употребата на психоактивни вещества чрез директни интервенции върху рисковото поведение на зависимите лица и осигуряването на по-добри условия за социално функциониране.

Услугата е анонимна и безплатна.

За контакт с Къща „Посока“:

Адрес: гр. София, бул. „Сливница“ 109
Мобилен телефон: 0883 389 930
e-mail: posoka(at)solidarnost-bg.org

Предишни новини

Събития

Изпращаме един успешен клиент, януари 2020

Изпращаме един успешен клиент, януари 2020

Днес отново имаме повод за празник. Още един от нашите клиенти успешно завърши рехабилитационна програма „Солидарност“ – 14.01.2020 г.

Споделено

Нищо не е по-ценно от днешния ден

Нищо не е по-ценно от днешния ден

Никога няма да забравя първия ден в програмата. Посрещна ме едно момиче със слънчева усмивка и малко по-късно разбрах, че ще ми бъде наставник и ще ми помага да се адаптирам към тяхната среда.